Stadgar (charter)

Townfarm

Stadgar (charter)

Note. The charter for Townfarm will be available in english at a later stage.

Huom. Townfarm yhdityksen perustamiskirja saatavilla suomeksi myöhemmässä vaiheessa. 



STADGAR 


1. Namn 

Föreningens namn är Townfarm rf och hemort Lovisa och dess officiella språk är svenska.


2. Syfte 

Föreningens syfte är

  • att främja social, ekonomisk, och ekologisk hållbarhet
  • att främja psykisk och fysisk hälsa och välmående
  • att sprida kunskaper, erfarenheter och idéer för att skapa ett hållbart samhälle


Föreningen fullföljer sitt syfte genom att

  • grunda och upprätthålla nyttoträdgårdar som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt nyttiga
  • ordna möten, kurser, föreläsningar, utställningar och exkursioner som sprider kunskap och förståelse om hållbar trädgårsodling
  • samverka med andra sammanslutningar, utbildningsanstalter och organisationer som verkar för samma eller liknande syften


Föreningen erhåller medel för sin verksamhet genom att uppbära medlemsavgifter, sälja produkter samt ordna lotterier och insamlingar. För finansiering av verksamheten har föreningen rätt att förvärva och besitta för sin verksamhet nödvändig lös och fast egendom samt bedriva förplägnings- och inkvarteringsrörelse. Föreningen kan ta emot donationer och testamenten samt ansöka om stipendier och understöd.


3. Neutralitet 

Föreningen förordar mångfalld. Föreningen är politiskt, religiöst, kulturellt och språkligt neutral. 


4. Medlemmar

Var och en som antar föreningens syfte och stadgar kan bli medlem i föreningen. Medlemmar godkänns av föreningens styrelse på ansökan.


En medlem har rätt att utträda ur föreningen genom att skriftligen anmäla detta hos föreningens styrelse eller dess ordförande eller genom att vid föreningens möte anmäla om utträde för anteckning i protokollet. Styrelsen kan utesluta en medlem ur föreningen om medlemmen inte har betalat sin förfallna medlemsavgift eller om hen annars har underlåtit att fullgöra de förpliktelser som hen genom sitt inträde i föreningen har åtagit sig eller om hen genom sitt beteende inom eller utom föreningen avsevärt har skadat denna eller om hen inte längre uppfyller de villkor för medlemskap som nämns i lag eller i föreningens stadgar. 


5. Anslutnings- och medlemsavgift

Årsmötet beslutar om storleken av den anslutningsavgift och årliga medlemsavgift som tas ut från medlemmarna.


6. Styrelse

Föreningens angelägenheter sköts av styrelsen som har en ordförande och 2-8 andra ordinarie ledamöter samt 0-8 suppleanter som alla utses vid årsmötet. Styrelsens mandattid är tre år. Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande och utser inom eller utom sig en sekreterare, en kassör och andra nödvändiga funktionärer. Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller, om denna är förhindrad, på kallelse av vice ordföranden när de anser att det behövs eller när minst hälften av styrelseledamöterna så kräver. Styrelsen är beslutför när minst hälften av dess ledamöter, ordföranden eller vice ordföranden medräknade, är närvarande. Omröstningarna avgörs med absolut majoritet. Om rösterna faller jämnt, avgör ordförandens röst, vid val avgör emellertid lotten.


7. Tecknande av föreningens namn

Föreningens namn tecknas av styrelsens ordförande, vice ordförande, sekreterare eller kassör, var för sig. 


8. Räkenskapsperiod

Föreningens räkenskapsperiod är 1 november till 31 oktober. 


9. Föreningens möten och kallelse till föreningens möten

Föreningen håller årsmöte senast den sista februari.

Kallelse till årsmöte jämte uppgifter om de ärenden som skall behandlas vid mötet utfärdas av styrelsen senast 7 dagar före mötet antingen genom att en skriftlig kallelse tillställs varje medlem per vanligt brev, e-post eller textemeddelande, eller genom tillkännagivande i sociala medier eller föreningens hemsida. Distansdeltagande i föreningens möte är möjligt om, och på det sätt som, föreningens styrelse innan mötet besluter om. Om möjligheten till distansdeltagandet och proceduren måste nämnas i möteskallelsen.

Kallelse till extra föreningsmöte sker på samma sätt som till årsmöte.


10. Årsmöte

Vid föreningens årsmöte behandlas följande ärenden:

mötet öppnas

  1. val av mötesordförande, sekreterare, två protokolljusterare och vid behov två rösträknare
  2. mötets laglighet och beslutsförhet konstateras
  3. föredragningslistan för mötet godkänns
  4. bokslut, årsberättelse och verksamhetsgranskarnas/revisorernas utlåtande presenteras 
  5. beslut fattas om fastställande av bokslut och beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och andra ansvarsskyldiga
  6.  verksamhetsplan, budget samt anslutnings- och medlemsavgiftens storlek fastställs
  7. val av styrelseordförande och övriga ledamöter i styrelsen 
  8. val av en eller två verksamhetsgranskare och dennes suppleant/deras suppleanter eller en revisor eller två revisorer och dennes suppleant/deras suppleanter
  9. övriga ärenden som anges i möteskallelsen.


Om en föreningsmedlem önskar att ett ärende ska behandlas vid föreningens årsmöte, ska hen skriftligen meddela detta till styrelsen i så god tid att ärendet kan tas med i möteskallelsen.


11. Ändring av stadgar och upplösning av förening

Beslut om ändring av stadgarna och om upplösning av föreningen ska fattas vid föreningens möte med minst tre fjärdedelars (3/4) majoritet av de röster som avgetts vid omröstningen. Stadgeändringen eller upplösningen av föreningen ska anges i möteskallelsen. Om föreningen upplöses används föreningens tillgångar för att främja föreningens syfte på ett sådant sätt som bestäms av det möte som fattar beslutet om upplösning. Om föreningen blir upplöst används dess tillgångar för samma ändamål.